Терапевтичната сила на РИТЪМА

LIBERA

Мартин Иванов

Институт за Съвременно Изкуство и Терапия LIBERА представя уъркшоп:
Терапевтичната сила на РИТЪМА

Какво е Drum Circle?
Drum circle е група от хора, които са подредени в кръг и свирят на барабани и други ударни инструменти. Drum circle е музикално събитие, което не е просто акт на свирене на барабани; това е споделеното преживяване на участниците. Барабаните и свиренето на ударни инструменти са средствата, които водят групата до нейната крайна дестинация – място, където всеки има глас и възможност до го изяви.

Място, където креативният дух е споделен от всеки в кръга. Drum circle е всъщност човешки кръг. Drum circle е вид увлекателно създаване на музика, което означава, че вниманието не е съсредоточено върху изпълнението, а по-скоро върху персоналното/груповото развитие и здраве или е просто забавление. Drum circle е удоволствие, завладяващ и мощен начин да обединим хората в общност чрез ритъма.

Drum circles редуцират стреса и създават обстановка за развлечение. Това насърчава участниците да изразяват своята креативност и да развиват способности както в социалното и емоционалното усъвършенстване, така и в музикалното и ритмическо разбиране.

Начин на провеждане
Участниците се подреждат в кръг и получават разнообразни ударни инструменти. Инструментите са барабани, метални и дървени ударни с африкански и латиноамерикански произход. Фасилитаторът играе ролята на “диригент”, който чрез предварително уточнени невербални знаци насочва и синхронизира ритъма и темпото на групата.

Организатор
Институт за съвременно изкуство и терапия Libera e сдружение в обществена полза, основано през 2007 г. като създателите му са артисти с интернационален опит – композитори, художници, писатели. Основната им мотивация е да използват творческите си знания и умения – както за развитие¬то на културата в страната, така и за терапевтични практики.

Водещ
Мартин Иванов – основател и директор на Libera Institute, композитор и диригент, завършил престижния Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis/ University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция), През годините 2001-2004 Мартин Иванов преподава композиция, хармония, аранжиране и др. в University of Memphis и University of Massachusetts.

Мартин Иванов е полага основите на ритъм/барабанната терапия и ритъм фасилитирането в България. Създател е на програмите Ритмология, Арт Ритъм, Корпоративен Ритъм, Happy Drum (Ритмология за деца) и др. Единственият ритъм терапевт и обучаващ в областта на ритъм терапията в България. Преводач и издател на книгата „Лечебната сила на барабана”. Участник в разнообразни интервюта, радио и телевизионни програми. Провел е множество обществени, образователни, корпоративни и терапевтични събития основани на ритъма и изразните средства на ударните инструменти.

Дати и час:
14.10.11, 19:00
15.10.11, 17:00
16.10.11, 13:00

Вход: СВОБОДЕН
Участието става задължително с предварително записване. Един и същи човек не може да участва в повече от един от предвидените 3 уъркшопа.